fbpx

7 Brainstorm technieken en 10 organisatie tips voor creatieve sessies

7 Brainstorm technieken en 10 organisatie tips voor creatieve sessies

Het organiseren van een creatieve brainstormsessie klinkt moeilijker dan het is. Het is eigenlijk niets meer dan grenzen doorbreken en een sfeer creëren waardoor de aanwezigen zich energiek en vrij van geest voelen. De juiste brainstorm technieken zijn in combinatie met aanwezige expertise een beestachtig mooie combinatie. Hoewel het moeten opleveren van een kant en klaar concept vaak gehoord is, wil ik vooraf duidelijk maken dat creativiteit geen ingepland kunstje is. Wat wél kan, is de gewenste creativiteit een flinke duw in de juiste richting geven.
brainstorm-technieken-en-organisatie-tips-voor-creatieve-sessie-1200x628

Waarom speciale brainstorm technieken?

Het doel van een brainstormsessie is het gezamenlijk oplossen van een vraagstuk of probleem binnen een informele setting. Hoewel je uiteraard in je eentje kunt brainstormen, heb je altijd iemand anders nodig om jouw ideeën aan voor te leggen. Is jouw opvatting hetzelfde als die van je sparringpartner of ligt het net iets anders?

Door de juiste, makkelijke brainstorm technieken te gebruiken zorg je voor een effectieve sessie. Je kunt immers niet gaan wachten totdat er iets binnenschiet. Binnen dit artikel is het brainstormen in een groep, zowel online als offline, leidend.

Organisatie Tips voor een creatieve brainstorm

Tip 1: Plan minimaal 2 brainstorm sessies op verschillende dagen

Je hebt het zelf vast wel eens ervaren: Plotselinge creatieve ingevingen tijdens het fietsen, de boodschappen, om 02:30 uur ‘s nachts of tijdens een toiletbezoek. Zorg daarom dat de brainstorm sessie bestaat uit twee momenten. Vanzelfsprekend is de tweede sessie bedoeld om de puntjes op de i te zetten en nieuwe ingevingen langs de huidige ideeën te leggen. Dus sluit de eerste sessie af, maar niet de brainstorm.

Tijd om te starten met de organisatie van een creatieve sessie aan de hand van tips en effectieve brainstorm technieken. Er zijn waarschijnlijk honderden verschillende brainstorm technieken om tot een creatieve oplossing van jouw probleem of vraagstuk te komen, maar daar heb je vast de tijd niet voor. Vandaar hieronder technieken én wat tips die bijdragen aan een effectieve dag.

Tip 2: Plan ruim

Er is niets zo beperkend als de tijd. Maak daarom een dag(deel) vrij voor de creatieve sessie. Deelnemers hoeven zich zo geen zorgen te maken over latere afspraken of werkzaamheden en zijn zo mentaal 100% aanwezig.

Tip 3: Kies voor casual kleding

Het klinkt misschien vreemd, maar nodig mensen uit om in hun ‘normale’ kleding te komen. Hoewel prachtig voor het oog, zorgt ‘jas en das’ toch voor een gereserveerde houding en kan het zelfs psychologische afstand creëren ten opzichte van elkaar.

Tip 4: Verzamel expertise

Nodig niet alleen personen van de gerelateerde afdeling uit, maar ook experts van andere afdelingen. Zo zijn personen van de klantenservice vaak in contact met de doelgroep en hebben bijvoorbeeld de experts van de salesafdeling weer een andere kijk op het probleem. Hoe meer expertise en waardevolle inzichten, hoe beter het resultaat.

Tip 5: Introduceer het doel

We beginnen even officieel. Zo benoem je als organisator even wat het precieze doel en noodzaak is van de creatieve sessie. Zo is iedereen op de hoogte, wel zo handig. Dit klinkt misschien als volslagen logisch, maar het komt nogal eens voor dat het uiteindelijke doel tijdens de sessie toch door sommigen anders is geïnterpreteerd. Een flinke downer op het moment dat je net op weg bent.

mindmap-visualisatie-brainstorm-technieken-1500x1000
Bron: mindmeister.

Tip 6: Maak afspraken

Wellicht overbodig; Niets is fout. Een brainstorm is geen moment om discussie te voeren en argumenten op te rakelen waarom een associatie of opmerking juist wel of niet passend is bij de probleemstelling. Door deze afspraak te maken voorkom je dat mensen dichtslaan of bang zijn om bij te dragen. Daarnaast is ook niets te gek. Laat je niet remmen door budgetten, expertise, technieken of huidige stramienen. Je kunt uiteindelijk altijd het idee schaven tot het wel binnen het bereikbare komt.

Tip 7: Maak kennis

Misschien zijn jullie al jarenlang collega’s of zijn jullie juist totale vreemden van elkaar. In alle gevallen is het belangrijk om (opnieuw) te connecten. Introduceer jezelf aan de hand van je huidige rol binnen je bedrijf, maar vertel ook wat over je privéleven.
Hier wat mogelijke onderwerpen:

  • hobby’s
  • favoriete sporten
  • favoriete familiemomenten
  • Hetgeen waar je het meest trots op bent.

Zonder al te veel kwijt te geven, kunnen mensen al wel een goed beeld van je schetsen.

Tip 8: Speel een spel

Om de hersenen te activeren en een informele sfeer te creëren, gaan we een spelletje spelen. Alle deelnemers schrijven drie woorden op drie verschillende stukjes papier en verdelen zich in twee teams. Deze papiertjes gooien we in een bak. Á la 30 seconds wordt het speel gespeld, maar dan visueel. In plaats van het al pratend uit te leggen, moeten de deelnemers de woorden tekenen. Zo activeren we het beeldende en creatieve brein.

Tip 9: Ga een blokje om

Merk je dat het energieniveau wat zakt en het proces wat stroperig begint te worden. Logisch! De verschillende brainstorm technieken zijn nogal intensief. Het is tijd om uit het moment te ontsnappen, dus jassen aan en wandelen maar. Er zijn een hele hoop voordelen van wandelen, maar met name het feit dat wandelen goed is voor de hersenen is erg handig voor je sessie. Endorfine en serotonine incoming!

Tip 10: Doe een haalbaarheidstest

Zijn jullie klaar met de sessie? Super! Dan vindt de haalbaarheidstest plaats. Zijn jullie ideeën wel realistisch? Zo niet, begin net zo lang te schaven totdat er een haalbare variant ontstaat van jullie idee. Ook dit doen jullie met z’n allen.

7 brainstorm technieken

1. Brainwriting

Bij brainwriting schrijft iedereen voor zichzelf relevante associaties op een papier, het liefst in de vorm van een woordweb. Spreek een tijd af, bijvoorbeeld 10 minuten, waarna iedereen zijn woordweb presenteert. Individuele brainwriting ‘verplicht’ iedere deelnemer een bijdrage te leveren aan een woordweb. Ook zorgt dit voor creatieve impulsen en prikkels vanuit de hersenen. Een top-starter!

2. Mindmapping / woordweb

Mindmapping heeft dezelfde vorm als brainwriting, echter wordt dit vaak in groepsverband gedaan. Hier wordt vaak direct gezamenlijk een woordweb gecreëerd. Dit zijn niet alleen begrippen, maar ook afbeeldingen, quotes, tekeningetjes en dergelijke. Wist je dat er ook gratis Online Mindmap Tools zijn? Handig voor tijdens het op afstand brainstormen óf wanneer jullie de definitieve mindmap digitaal willen bewaren. Zo is er Mindmeister, Xmind, Coggle of Gitmind.

3. Rollenspel

Binnen deze techniek verplaats je je in de rol van alle stakeholders. Aangezien jouw huidige gezelschap al erg divers is, moet dit geen probleem zijn. Maar er zullen vast wel personen zijn die je mist, denk aan klanten, leveranciers en andere type belanghebbenden. Het doel is om zoveel mogelijk invalshoeken te creëren en bijdragen te leveren.

4: Hete bitterbal

Ben je bang dat sommige personen, vanwege functie of een dominant karakter, de overhand krijgen? Neem dan een fictieve bitterbal mee die je tijdens de gespreksmomenten introduceert. Deze hete bitterbal moet ervoor zorgen dat er een bepaalde spreektijd is voor iedereen. Na de afgesproken tijd moet de bitterbal worden doorgegeven. Ook zo komen de verlegen personen aan de beurt. Is je brainstorm online? Gebruik dan een kookwekker.

5: Visionchat

Creëer een groepsapp op Whatsapp met alle deelnemers waarin allerlei visuele associaties in worden geplaatst. Hoewel je vast niet precies het juiste beeld vindt, zegt ook hier een beeld meer dan duizend woorden. Laat de deelnemers googelen, zoeken op Pinterest en hashtags bestormen via Instagram.

6: Stappenplan

Het kan soms helpen om een stappenplan op papier te zetten naar de uiteindelijke oplossing van het probleem. Net zoals to-do lijstjes werkt deze brainstorm techniek perfect om het proces concreet te maken en op te delen.

7: Voorkom het succes

Het klinkt misschien vreemd, maar schrijf eens op wat je moet doen om je doel niet te behalen. Zo weet je precies waartegen jullie uiteindelijke idee moet standhouden. Waardevol!

Divergeren en convergeren

Deze brainstorm technieken zijn gebaseerd op het divergeren en convergeren: Allereerst om zoveel als mogelijk concepten, ideeën en oplossingen te bedenken (divergeren) om daarna te kunnen concretiseren (convergeren). Simpel gezegd, van kwantiteit naar kwaliteit.

Wat heb je nodig?

  • Papier
  • Pen
  • Stiften
  • Post it’s
  • Flipover / Whiteboard
  • Smartphone

Is jullie creatieve brainstorm sessie bedoeld om een toffe slogan of campagneconcept te ontwikkelen? Lees dan eerst déze tips. Op zoek naar iemand die jullie ondersteunt tijdens jullie creatieve proces? Hit me up!