fbpx

17 tips voor een goede foto op social media

Ben je aan het worstelen met de fotografie voor berichten op Social Media? In dit artikel vind je 17 Social Media Fotografie Tips voor een goede foto op jouw kanalen. First things first: Waarom is een goede foto belangrijk? Met een mooie foto ondersteun je niet alleen de boodschap, maar krijg je van de algoritmes ook de voorkeur boven berichten zónder een bijgevoegde foto. Je kijkt immers wat langer naar de foto (of video), waardoor je langer op het platform actief bent. Realiseer je dat de snelheid van het medium losstaat van de moeite die je moet steken in de creatie
17-tips-voor-een-goede-foto-op-social-media

Tips voor goede Social Media foto´s

Tip 1: Kies een onderwerp

De post die je gaat plaatsen, heeft een onderwerp. Maar heeft je foto dat ook? Zorg ervoor dat elke foto een duidelijke focus heeft en geen allegaartje is. Het moet voor de gebruiker direct duidelijk zijn waar de foto om draait. Het is immers geen zoekplaatje.

Tip 2: Ga voor authenticiteit

Zorg al-tijd voor een authentiek beeld. Dat betekent dat je voor het plaatsen van een foto op Social Media altijd gebruik moet maken van een zelf geschoten foto en niet van een standaard stockplaatje. Met de eigen kanalen ben je zelf in controle over welke boodschap je uitdraagt. Gebruik dan ook eigen beeld in plaats van zeer herkenbare standaard fotografie van collega’s of kantoorruimtes uit Amerika.

Tip 3: Zet personen op de foto

Mensen houden van mensen. Zorg dus dat er altijd personen zichtbaar zijn op je foto. Fotografeer gezichten in plaats van achterhoofden. Licht je een bepaalde dienst of project uit in de post? Vraag de verantwoordelijke of iemand uit het betreffende team dan of diegene op de foto wil. Hij of zij is immers zeer betrokken en herkenbaar voor huidige en potentiële klanten. De meeste collega’s vinden het best leuk, of zelfs een eer, om ‘ns zichtbaar te zijn op de online bedrijfskanalen. Ben je een zzp’er? Dan ben jíj het gezicht van je brand en is afwisselen niet mogelijk. Geen probleem, ga dan eens met klanten op de foto. Probeer in alle gevallen niet te poseren, dat staat wat stijfjes. Een spontane foto waar de dienst of het product in gebruik is, zorgt voor een actieve beeltenis van het werk.

Tip 4: Kies een leuke locatie

Probeer op zo veel mogelijk verschillende locaties en plekken een foto te maken. Dat kan zowel binnen je eigen winkel of pand zijn, als ergens buiten. Ga in alle gevallen vooral niet voor een kale, vlakke muur poseren. Er zijn vast genoeg ruimtes waar je een beetje kunt spelen met de achtergrond. Varieer, want op een gegeven moment heeft jouw publiek de steeds terugkerende omgeving wel gezien en krijgt je foto lang niet meer dezelfde aandacht die het verdiend.

Tip 5: Maak gebruik van The Rule Of Thirds

Misschien heb je er weleens van gehoord, The Rule of Thirds. Binnen alle opleidingen en cursussen wordt deze regel benoemd en uitvoerig besproken. Deze Regel van Derden slaat op de compositie van de foto, waarin wordt gestuurd op de juiste positie van het onderwerp. Deze moet volgens de Rule of Thirds namelijk op de snijpunten van het 9-raster geplaatst worden. Niet alleen wordt de foto voor het oog mooier, maar spreekt het de kijker ook aan op de verbeelding: Wat bevindt zich buiten het kader? Wil je een raster van hulplijnen instellen voor je smartphone camera? Check de instellingen voor Apple en Samsung.

rule-of-thirds-compositie-craftingbrands
Bron: datadump.

Tip 6: Zoek natuurlijk licht

Maak gebruik van natuurlijk licht. Van een felle TL-buis is geen foto mooier geworden en ook tegen het licht in ‘afdrukken’ zorgt voor onprofessioneel beeld. Laat het natuurlijke licht op de voorzijde van het onderwerp vallen. Pas op, zorg dat je schaduw niet zichtbaar is. De momenten met het mooiste licht zijn de uren net na zonsopgang of voor zonsondergang, beide ook wel Golden Hour genoemd. Binnen deze uren is er sprake van indirect zonlicht, wat het natuurlijke licht wat zachter maakt.

Tip 7: Stel jouw onderwerp scherp

Heb je weleens op je scherm geklikt tijdens het fotograferen? Dan zie je dat de omgeving wat diepte en blur krijgt, terwijl het onderwerp scherp en duidelijk op beeld verschijnt. Naast het scherpstellen, pas je op deze manier ook het contrast tussen donkere en lichte vlakken aan.

Tip 8: Zorg voor een rechte horizon

Zorg voor een rechte horizon. Een scheve horizon valt direct op, waardoor het onderwerp van de foto eigenlijk niet meer het eerste is waar men naar kijkt. Zonde! Gelukkig kun je tegenwoordig met alle programma’s de horizon weer rechttrekken.

Tip 9: Fotografeer in landscape

Fotografeer de post voor Social Media altijd in landscape-modus (horizontaal). De Social Media kanalen snijden namelijk in de voorvertoning een hoop weg van een verticale foto, terwijl horizontale foto wel in geheel getoond worden. Vaak is er met een verticale foto ook veel ‘waste’-ruimte aan de boven- en onderkant van de foto. Wil je goed zitten, crop de afbeelding dan tot een vierkant met de inachtneming van de Rule of Thirds.

Tip 10: Denk na over het perspectief

Fotografeer je een persoon of wil je een realistische foto maken van een product? Let dan goed op je eigen positie, hoogte en perspectief. Een kleiner iemand wordt immers nóg kleiner wanneer je diegene van bovenaf fotografeert. Fotografeer je iemand van onderaf, dan krijgt diegene snel het label van ‘macht’ toebedeeld. Je kijkt immers tegen diegene op.

Tip 11: Let op de weerspiegeling

Zorg er voor dat de fotograaf zelf geen onderdeel is van de foto. Het komt vaak genoeg voor dat er in de weerspiegeling van bijvoorbeeld een raam alsnog een hele hoop zichtbaar wordt. Zonde, want vaak vallen deze ogenschijnlijke kleine foutjes op. Het snelle effect van zelf een foto maken voor Social Media valt weg omdat er alsnog in Photoshop moeten worden nabewerkt. Net als een scheve horizon, zonde!

Tip 12: Gebruik een herkenbaar kleurenpalet

Als het goed is, heeft jouw bedrijf een eigen huisstijl met bijbehorende kleurenpallet. Deze kleuren mogen terugkomen op de foto’s die je op Social Media plaatst. Je genereert herkenbaarheid en eigent deze kleuren toe. Wees creatief en plaats accessoires met de bedrijfskleuren in je compositie.

Tip 13: Kies een geschikte filter

Net als terugkerende herkenbare kleuren, is ook de nabewerking belangrijk. Je wil namelijk geen chaos van verschillende type filtering. Kies daarom voordat je aan de slag gaat met de fotografie voor Social Media een filter die jou geschikt lijkt. Kies een filter die goed gedijd bij zowel lichte, als donkere ruimtes en onthoud: Less is more. Houd het wel natuurlijk en passend bij je branding.

Tip 14: Doe inspiratie op

Kost het je veel moeite om een leuke, creatieve foto te maken? Bekijk dan eens wat voor fotografie jouw concurrenten op Social Media plaatsen (en doe dat niet), zoek op hashtags binnen Instagram, bekijk andere Social Media fotografie tips en scroll lekker door Pinterest. Hoogstwaarschijnlijk vind je een hele hoop inspiratie.

Tip 15: Maak meer foto’s op 1 moment

Maak meerdere foto’s op 1 moment. Je bent lekker creatief bezig, hebt allerlei accessoires bij elkaar, en maakt gebruik van het hetzelfde licht. Zo kun je vooruit werken in je contentkalender en ben je verzekerd van weer een extra keer zichtbaarheid.

Tip 16: Houd rekening met Topics

Houd in je voorbereiding ook extra rekening met bepaalde topics. Zo plaats je vanuit je strategie en planning niet eenzelfde onderwerp meerdere keren achter elkaar, dus doe je dit ook niet met de fotografie. Wissel tekstuele én dus ook visuele content met elkaar af om aandacht te blijven trekken.

Tip 17: Organiseer een mediabibliotheek

Last but not least binnen de Social Media Fotografie Tips; de mediabibliotheek. Zorg dat je alle fotografie verzameld in een map. Een goed gelukte foto die je maakt voor je Socials kun je natuurlijk ook nog ‘ns gebruiken in je nieuwsbrief, abri-reclame, bannering of bijvoorbeeld brochures. Dat scheelt weer extra werk.

Pak de fotografie serieus aan

Jouw pagina is voor het publiek overal en op ieder moment zichtbaar, een 24/7 visitekaartje van jouw bedrijf. Benader deze bedrijfskanalen dan ook serieus en gebruik deze Social Media Fotografie Tips. Gelukkig kun je met de huidige smartphones een nagenoeg professionele foto schieten voor een Social Media post. Wist je trouwens dat er zelfs dagen en tijden zijn waarop posts meer betrokkenheid genereren? Lees het artikel Beste moment om te posten op Social Media om hier meer over te leren.

Zie je ook de meerwaarde van een professionele benadering van Social Media, maar heb je hier geen tijd voor? Of wil je deze werkzaamheden uitbesteden? Bekijk eens Social Media voor de mogelijkheden.