Wat is een hashtag eigenlijk?
Een hashtag is niet anders dan het #-teken op jouw toetsenbord. De hashtag fungeert als label waaronder alle berichten over dit onderwerp worden gebundeld. Uiteraard alleen als die berichten dezelfde hashtag bevatten. De hashtag staat meestal aan het einde van het bericht, maar wordt door velen ook verwerkt in de lopende tekst. Een hashtag kan bestaan uit een afkorting, een woord of meerdere woorden achter elkaar. Zo waren #coronavirus, #blacklivesmatter, #persconferentie, #trump, #lockdown, #op1 en #blijfthuis veelgebruikte hashtags in 2020. Surprise, surprise…
Het teken wordt door nagenoeg alle personen gebruikt die zich op een online kanaal bevinden. Zelfs als je zelf nog nooit (hard to believe) een hashtag hebt verwerkt in een bericht, heb je vast weleens een hashtag aangeklikt om de berichten over het betreffende onderwerp te bestuderen. Naast dat een hashtag dus klikbaar is, kun je de hashtag ook zoeken via de zoekfuncties van het Social Mediakanaal. Hoe je het beste een hashtag zakelijk op de verschillende kanalen kunt gebruiken en waarom, lees je verderop in dit artikel.
Hoe en wanneer gebruik je een hashtag zakelijk?
De hashtag wordt zowel gebruikt door particuliere -, als zakelijke gebruikers. Door de hashtag toe te voegen, wordt het bericht ook vindbaar en zichtbaar voor gebruikers die de afzender niet volgen. Zo kan bijvoorbeeld een tweet nóg meer personen bereiken buiten de huidige volgers en relaties. Hoe dan ook zijn het personen die interesse tonen in het onderwerp en wellicht interacteren met de content. Zowel particulier, als zakelijk gebruik je dus een hashtag om het bericht aan een bepaald onderwerp te koppelen. Je laat op deze manier zien dat de inhoud van het bericht, tekstueel of visueel, in relatie staat met het onderwerp.
Zakelijk hashtaggebruik : Branded Hashtags
Dus ook zakelijk gaat eerdergenoemde op. Zo wordt de hashtag door nagenoeg alle bedrijven en overheden gebruikt en op ieder kanaal net anders. Zo worden op LinkedIn hashtags gebruikt die professioneel en werkgerelateerd zijn, terwijl op Instagram wat informelere hashtags worden gebruikt. Niet alleen om een standpunt in te nemen, relevante informatie te verspreiden of bij te dragen aan de conversatie rondom trending onderwerpen, maar ook om een uniek begrip of campagneboodschap te claimen. Denk bijvoorbeeld aan de campagne #DOESLIEF van SIRE.
Voor het claimen van een hashtag is het van belang dat de hashtag kort en krachtig is en, bovenal, typerend voor jouw brand en identiteit. Deze zogenoemde unieke branded hashtags hebben een actieve toon, een inspirerend karakter en zijn relevant voor het publiek dat wordt aangesproken. Kies je een Nederlandse hashtag? Dan weet je dat je alleen Nederlandse gebruikers bereikt.
Tips voor een Branded Hashtag:
- Neem de tijd voor het bedenken en toewijzen van deze hashtag aan je merk of campagne.
Tussendoor veranderen is onmogelijk. Eenduidige communicatie is key en ook het meten van prestaties wordt lastiger. - Controleer of de hashtag niet al eens gebruikt is of wordt door anderen.
Zo weet je dat al het verkeer dat interacteert met de hashtag door jouw activiteiten komt. - Wees 100% zeker van het feit dat de hashtag geen andere betekenis heeft in een andere taal.
- Begin ieder woord in de hashtag met een hoofdletter en schrijf de woorden aan elkaar.
Zo is de hashtag goed te lezen. Is jouw hashtag een afkorting? Gebruik ook dan hoofdletters, zoals #HeelHollandBakt of #HHB. - Probeer in ieder geval niet meer dan drie woorden te gebruiken.
Less is more, denk bijvoorbeeld aan de branded hashtag, en tevens wereldbekende slagzin, van Nike: #JustDoIt - Hou spaties en leestekens achterwege. Een divisie of underscore breekt de hashtag op waardoor alleen het eerste gedeelte een hyperlink krijgt.
- Gebruik zo min mogelijk karakters.
Met name op Twitter heb je je karakters hard nodig. - Kies een hashtag die bijna niet fout gespeld kan worden.
Gebruik gemakkelijke termen zonder veel struikelmogelijkheden. - Activeer en inspireer.
Probeer met je hashtag een onderliggende boodschap mee te geven. Wees creatief! Meestal heeft jouw bedrijf al een pakkende slagzin die je als basis kunt gebruiken.
Hoe hashtag vooral niet gebruiken?
#Gebruikgeenveeltelangehashtagszoalsdeze en probeer er ook nooit veel te veel te doen. Er zit namelijk een bepaald maximum aan het aantal effectieve hashtags per kanaal. Je wil niet als spam worden gemarkeerd of wanhopig overkomen. Daarnaast hoeft ook niet ieder woord een hashtag te krijgen en blijf je weg van algemene hashtags zoals #tbt, #love, #follow4follow, #photooftheday, #igers, #instagood, #cute (ja, zelfs bedrijven gebruiken ze) etc. Zo verplicht je jezelf om alleen écht relevante, passende hashtags onder je bericht te plaatsen in plaats van wanhopig weergaven te genereren. We zoeken immers de relevante doelgroep die interacteert met jouw content en niet de massa.
Hoeveel hashtags gebruik je per kanaal?
Je denkt dus goed na welke hashtags je gebruikt, want je moet ze hoe dan ook gebruiken. Doe je het niet, dan ben je niet zichtbaar en kan het geen betrokkenheid genereren. Maar hoeveel hashtags worden eigenlijk geadviseerd?
- LinkedIn
Plaats op LinkedIn maximaal drie relevante hashtags bij je bericht. Vergeet ook niet op je eigen pagina een branded hashtag toe te voegen. - Instagram
Op Instagram heb je rekening te houden met een maximum aantal van 30 hashtags per feedbericht. Of je ze allemaal moet gebruiken, is de vraag. Je moet immers relevante ’tags’ toevoegen om niet als spammer beschouwd te worden. Dit komt meestal neer op zo’n zeven hashtags per feedbericht. Je kunt zelfs hashtags in je biografie plaatsen om meer bereik en zichtbaarheid te genereren. In de Instagram Stories worden meestal maar een paar of helemaal geen hashtags toegevoegd, vanwege het korte bestaan van dit type content. Vaak overlappen de hashtags de Instagram Stories te veel. - Facebook
Op Facebook wordt eigenlijk weinig gebruik gemaakt van hashtags. Je ziet ze sporadisch voorbijkomen. Dit heeft te maken met het feit dat de meeste profielen niet openbaar zijn en de berichten daarom niet getoond worden aan niet-vrienden. Het zoeken op hashtags binnen Facebook komt daarom überhaupt minder vaak voor. - Twitter
Op Twitter wordt een maximum van twee geadviseerd. Dit heeft mede te maken met het kleine beschikbare aantal karakters per bericht (280).
Los van het aantal hashtags dat je gebruikt is het goed om een hashtaglijst te creëren. Zo publiceer je over de gehele breedte van kanalen dezelfde hashtags in een eenduidige volgorde.
Hoe vind je de juiste hashtags voor jouw merk?
Probeer te achterhalen welke hashtags jouw doelgroep gebruiken rondom het onderwerp. Begin gewoon ‘ns met het zoeken naar bepaalde relevante hashtags en kijk welke communicatie te vinden is. Misschien zijn er wel bepaalde experts in jouw werkveld die bepaalde specifieke hashtags gebruiken? Daarnaast leer je ook veel van het hashtaggebruik van de concurrentie. Kijk bijvoorbeeld hoe en op welke branche-overkoepelende hashtags zij scoren en leer daarvan. Naast je eigen effort zijn er ook een hele hoop hashtagtools die je ondersteunen bij het proces naar de juist hashtag. Op influencermarketinghub.com vind je een lijst met veelgebruikte tools. Wist je trouwens dat je hashtags kunt volgen?
Hoewel een hashtag als iets gewoons of zelfs als bijzaak wordt gezien, is het dus belangrijker dan het lijkt. Door de hashtag op een juiste manier te gebruiken, kun je er een hoop betrokkenheid (likes, shares, comments, volgers) mee genereren binnen het juiste publiek. Stop niet met experimenteren op het moment dat de statistieken wat tegenvallen. Uiteindelijk bereik je met jouw hashtag precies de mensen die je wil bereiken: #KwaliteitBovenKwantiteit
Lees in het artikel over het beste moment om te posten op social media op welke dag en welk tijdstip je moet publiceren. Benieuwd op welke manier ik jouw Social Media naar een next level kan brengen? Neem contact op of lees even verder op Publiceren op Social Media.